مقاله با عنوان تاریخچه بانکداری در ایران در قالب فایل ورد 41 صفحه ای برای دانشجویان رشته اقتصاد و حسابداری گردآوری شده است. در ادامه بخش هایی از این پروژه به همراه فهرست مطالب آن را مشاهده خواهید کرد.
پیدایش بانکداری
از همان زمانی که بشر غارنشینی را رها کرد و به زندگی اجتماعی روی آورده بانکداری با زندگی اقتصادی او در آمیخت. زندگی اجتماعی مستلزم مراودات و مناسبات اقتصادی و دادو ستد است و دادوستد بدون وجود نوعی بانکداری دشوارتر از آن است که در مرحله نخست بنظر می رسد خطرات ناشی از نقل و انتقال پول، وصول مطالبات از مشتریان دور و نزدیک و سپردن وجوه نقد به جایی امن و مطمئن نخستین علل ایجاد بانک و بانکداری در جهان به شمار می آیند.
سابقه بانکداری در ایران
در ایران پیش از دوره هخامنشی صرافی به صورت کاملا ابتدائی وجود داشت ولی در انحصار معابد و شاهزادگان بود . بعد از دوره هخامنشی که تجارت و کسب و کار رونق بسیار گرفت و پول مسکوک رواج یافت، بانکداری نیز رو به توسعه گذاشت فعالیت صرافی و بانکی در آن زمان عمدتا از بانکداری و صرافی متداول در پادشاهی بابل تقلید و نسخه برداری شده بود.
در زمان ساسانیان بانکداری در ایران توسعه زیادی پیدا کرد. در این عصر ارسال پول از نقطه ای به نقطه دیگر توسز برات متداول شد. واژه چک که امروزه در همه بانکهای جهان معمول است از زبان پهلوی گرفته شده و در عصر ساسانیان هم معمول بوده است.
تجارتخانه جهانیان
در سال 1274 هجری شمسی شخصی به نام خسرو شاه جهان همراه با چهار برادرش شرکتی برای کارهای تجاری و صرافی در یزد تاسیس کرد. خرید و فروش ارز، قبول سپرده و نقل و انتقال پول از عمده ترین فعالیتهای این موسسه بود این موسسه علاوه بر شعبه هاییی که در تعدادی از شهرهای مهم کشور داشت در شهرهای بمبئی (هندوستان )، لندن (انگلیس ) و نیوریوک (امریکا) نیز دارای دفتر بود.
از جمله کارهایی که تجارتخانه جهانیان انجام می داد صول در ارسانل مالیاتهای دولت به مرکز بود که بابت آن کار مزد می گرفت فعالیت شرکت مزبور توسعه داشت موسسین این تجارتخانه در جنبش مشروطه فعالیت شدیدی داشتند.
فهرست مطالب
-
پیدایش بانکداری
-
سابقه بانکداری در ایران
-
تجارتخانه جهانیان
-
شرکت اتحادیه
-
بانکداری در ایران
-
بخش اول ـ دوره اول بانکداری 1307 ـ 1266
-
بخش دوم ـ دوره 39 ـ 1307
-
بخش سوم ـ دوره 58 ـ 1339
-
بخش چهارم ـ دوره 63 ـ 1358
-
دوره پنجم 71-1363
-
بانکداری اسلامی در ایران