تحقیق آماده با موضوع زندگینامه رودکی در قالب فایل ورد 16 صفحه ای برای دانش آموزان و دانشجویان گردآوری شده است. در ادامه بخش هایی از این مقاله به همراه فهرست مطالب آن را مشاهده خواهید کرد.
رودکی کیست؟
جعفر بن محمد رودکی (م، ۳۲۹ ق)، از شاعران بزرگ ایرانی دوره سامانی در قرن چهارم قمری است. رودکی را پدر شعر فارسی و استاد شاعران جهان می نامند. بنا بر اسنادی، او قدیمی ترین شاعری است که به زبان فارسی شعر سرود؛ البته تا پیش از او، شاعران دیگری بودند که به زبان پارسی شعر می سرودند؛ اما هم از لحاظ محتوا و بیان ضعیف بودند و هم اثر رسمی و معتبری از آن ها باقی نمانده است.
وی از قرآن کریم و سخنان اهل بیت (علیهم السلام) نیز در اشعار خود بهره برده است. مهمترین اثر رودکى که اکنون ابیات پراکنده اى از آن باقى مانده، «کلیله و دمنه» منظوم است.
ثروت رودکی
رودکی پس از آن که به دربار سامانی راه می یابد، مورد لطف و اقبال پادشاهان قرار می گیرد. او تبدیل به شاعری می شود که شعرش همه جا خواننده و خریدار داشت؛ در روایتی او فقط بابت یک قصیده، پنجاه و سه هزار درم از پادشاه و درباریان پاداش می گرفت.
نظامی عروضی درباره ی ثروت رودکی چنین می گوید که او به اندازه ای پول داشته که در سفری که همراه نصربن احمد از هرات به بخارا می رفته، چهارصد شتر متعلق به اسباب و وسایل او بود! اما این اوضاع چنین نمی ماند و شاعر در اواخر عمر دچار فقر می شود و تمام دارایی خود را از دست می دهد.
وفات رودکی
چنین به نظر می رسد که رودکی در اواخر عمر به دلایلی تمام دارایی اش مصادره شده و نهایتا با فقر و شکنجه می میرد. عده ای عقیده دارند که رودکی بر دین اسماعیلیه یا فاطمی بوده؛ اما چون بیش از دین، به فلسفه و علوم فکری اهمیت می داد به توطئه گرفتار می شود. او به دلیل افکار و عقایدی که علیه اش وجود داشت، پول، جایگاه و حتی بینایی خود را از دست می دهد؛ چنان که در کالبدشکافی جسد او کشف شد که چشمانش بر اثر گرمای آتش سوخته بود و روی دنده هایش آثار شکستگی وجود داشت.
نکته ی دیگری که تبعید و فقر شاعر را اثبات می کند، وفات او در زادگاهش است. او ظاهرا از بخارا و دربار به روستای بنجک تبعید می شود و سرانجام در سال ۳۱۹ شمسی و در سن ۸۲ سالگی از دنیا می رود.
فهرست مطالب
-
رودکی کیست
-
تولد رودکی
-
آیا رودکی نابینا بود
-
جوانی رودکی و راهیابی او به حکومت سامانیان
-
دانش و عقاید و افکار رودکی
-
ثروت رودکی
-
مهمترین آثار رودکی
-
مثنوی کلیله و دمنه
-
سندباد نامه
-
شعار رودکی
-
قصاید و مدحیات
-
رباعیات
-
اهمیت و جایگاه رودکی در ادبیات
-
مهم ترین مضامین اشعار رودکی
-
وفات رودکی
-
منابع