تحقیق دانش آموزی با موضوع زندگی نامه حکیم عمر خیام نیشابوری با قالب فایل ورد 10 صفحه ای ویرایش شده برای دانش آموزان و دانشجویان گردآوری شده است. در ادامه بخش هایی از این تحقیق به همراه فهرست مطالب آن را مشاهده خواید کرد.
مقدمه
حکیم غیاث الدین ابوالفتح عُمَر بن ابراهیم خیام نیشابوری در ۲۸ اردیبهشت ۴۲۷ در نیشابور دیده به جهان گشود. وی به خیامی و خیام نیشابوری و خیامی النیسابوریهم نامیده شده است، از ریاضی دانان، ستاره شناسان و شاعران بنام ایران در دوره سلجوقی است.
گرچه پایگاه علمی خیام برتر از جایگاه ادبی او است و حجةالحق لقب داشته است؛ ولی آوازه وی بیشتر به واسطه نگارش رباعیاتش است که شهرت جهانی دارد. افزون بر آنکه رباعیات خیام را به اغلب زبان های زنده ترجمه نموده اند، ادوارد فیتزجرالد رباعیات او را به زبان انگلیسی ترجمه کرده است که مایه شهرت بیشتر وی در مغرب زمین گردیده است.
دوران خیام
در زمان خیام فرقه های مختلف سنی و شیعه، اشعری و معتزلی سرگرم بحث ها و مجادلات اصولی و کلامی بودند. فیلسوفان پیوسته توسط قشرهای مختلف به کفر متهم می شدند.
تعصب، بر فضای جامعه چنگ انداخته بود و کسی جرئت ابراز نظریات خود را نداشت - حتی امام محمد غزالی نیز از اتهام کفر در امان نماند. اگر به سیاست نامه خواجه نظام الملک بنگریم، این اوضاع کاملاً بر ما روشن خواهد بود. در آن جا، خواجه نظام همه معتقدان به مذهبی خلاف مذهب خود را به شدت می کوبد و همه را منحرف از راه حق و ملعون می داند.
خیام شاعر
خیام زندگی اش را به عنوان ریاضیدان و فیلسوفی شهیر سپری کرد، در حالی که معاصرانش از رباعیاتی که امروز مایه شهرت و افتخار او هستند بی خبر بودند. معاصران خیام نظیر نظامی عروضی یا ابوالحسن بیهقی از شاعری خیام یادی نکرده اند. صادق هدایت در این باره می گوید.
فهرست مطالب
-
مقدمه
-
دوران خیام
-
خیام شاعر
-
مضمون اشعار و مشرب فلسفی خیام
-
دستاوردهای خیام
-
ریاضیات
-
ستاره شناسی
-
موسیقی
-
ادبیات
-
پیروان خیام
-
چهره جهانی خیام
-
مرگ خیام