تحقیق آماده با موضوع زندگینامه نظامی گنجوی در قالب فایل ورد 17 صفحه ای برای دانش آموزان و دانشجویان گردآوری شده است. در ادامه بخش هایی از این مقاله به همراه فهرست مطالب آن را مشاهده خواهید کرد.
نظامی گنجوی کیست؟
شاعر بزرگ ایرانی، حکیم نظامی در قرن ششم هجری زندگی می کرد و در همان دوران، موفق شد سبکی را از خود در شعر و داستان سرایی به جای بگذارد که در آثار شاعران پس از او در سده های مختلف هم کاملا نمایان است. نظامی به حدی مشهور است که از هر شخصی بخواهید نام یک شاعر را بگوید، قطعا نظامی یکی از نام هایی است که خواهید شنید و این نشان از شهرت بالای او دارد.
البته نظامی را نمی توان فقط یک شاعر یا داستان سرا معرفی کرد؛ چراکه فعالیت و دانش او در علوم ادبی، نجوم، فلسفه، علوم انسانی، فقه، کلام و ادبیات عرب نیز زبانزد خاص و عام بود؛ اثر تمام این علوم و تسلط نظامی را می توان در شعرهای فوق العاده ای که سروده است، کاملا احساس کرد.
سبک آثار نظامی
آثار غنایی نظامی سه سبک اصلی شعر کلاسیک شرقی را در بر می گیرد: قصیده، غزل و رباعی. در هر ۶ اثر مثنوی نظامی وزن های متفاوتی دیده می شود؛ (به جز مثنوی های اقبالنامه و شرفنامه که وزن های یکسانی دارند).
در منابع بسیاری از جمله دایره المعارف اسلام و منابع ادبی سنتی ایران از واژه «عراقی» برای سبک شعر فارسی نظامی استفاده شده است. دستگردی معتقد بود که نظامی از عراق العجم آمده است، اما ایده پیشنهادی رباعی را برای اشعار او نپذیرفت.دلیل اینکه دستگردی نظامی را عراقی دانسته، تمجیدهای مکرر شاعر از عراق و آرزویش برای سفر به آنجاست. اما شاعر خاقانی نیز بارها عراق را تجلیل کرده و اظهار تمایل به زیارت کرده است، اما معروف است که اهل شیروان بوده است.
نظامی در هنگام نوشتن آرزوی خود برای رفتن به عراق از ذکر گنجه به عنوان وطن خود به اشکال مختلف غافل نشد. او می گوید: «به یک جواهر تا زمانی که معدن را ترک نکند ارزشی ندارد»، بر منشأ او به عنوان یک بومی گنجه تأکید می کند. برخی از غزلیات نظامی درونمایه فلسفی و کلامی دارد.
نظامی گنجوی مفاهیم کلامی و فلسفی را معمولاً بدون استفاده از اصطلاحات فنی آن به کار برده است و اندیشه هایی همچون غنی دانستن فرصت ها و دم غنیمتی، زود گذر بودن عمر، بی اعتباری جهان و گذرا بودن آن اشاره می کند.
جالب است بدانید که پاره ای از داستان های نظامی در شاهنامه فردوسی نیز آمده است، ولی نظامی از لحاظ سبک و سخنوری از فخرالدین اسعد گرگانی نیز بهره برده است.
فهرست مطالب
-
نظامی گنجوی کیست؟
-
زندگی نامه نظامی
-
آثار نظامی گنجوی
-
1مخزن الاسرار
-
خسرو و شیرین
-
لیلی و مجنون
-
هفت پیکر
-
اسکندرنامه
-
دیوان قصاید و غزلیات نظامی
-
سبک آثار نظامی
-
برجستگی ها و ویژگی های شعر نظامی
-
جایگاه نظامی
-
نمونه ای از اشعار نظامی
-
مذهب نظامی
-
اشعار نظامی درباره امام علی (ع)
-
چگونگی عرضه آثار
-
آرامگاه نظامی کجاست؟
-
منابع