تحقیق با عنوان قناعت از دیدگاه قرآن در قالب فایل ورد با 7 صفحه محتوا برای دانش آموزان و علاقه مندان گردآوری شده است. در ادامه بخش هایی از این مقاله به همراه فهرست مطالب آن را مشاهده خواهید کرد.
مقدمه
رنج انسان معاصر، بیش از «نداشتن»، «افزون خواهی» است. سیری ناپذیری روح بشر، پیوسته او را می آزارد و عرصه زندگی را برایش تنگ می سازد و «داشته ها» را مورد غفلت قرار می دهد. از این رو، آزمندان، هرگز از زندگی راضی نمی شوند و لذتِ حیات را نمی چشند.
آموزه های دینی، بر عناصری همچون «قناعت»، «رضا»، «تسلیم»، «توکل» و... تأکید دارند. بیشترین هدف در تأکید بر این موارد، «تهذیب نفس» آدمی است و خاموش ساختن شعله حرص و طمع در دل او که آرامش روحی و روانی را از او سلب می کند.
قناعت چیست؟
این که انسان به اندک، بسنده کند و به قسمت خود، راضی باشد و حرص و آز و طمع نداشته باشد، «قناعت» است. در فرق میان قصد (میانه روی) و قناعت گفته اند: قصد، به معنای ترک اسراف است و قناعت به معنای اکتفا کردن به اندک.
برخی نیز ریشه آن را از «قناع» گرفته اند؛ به معنای چیزی که روی سر می اندازند؛ تا سر و گردن را بپوشاند و قناعت نیز پوشاندن فقر و نیاز است و به عبارت دیگر، صورت را با سیلی سرخ نگاه داشتن!
در متون اخلاقی نیز گفته اند: «ضد صفت حرص، ملکه قناعت است و این، حالتی است برای نفس که باعث اکتفا کردن آدمی است به قدر حاجت و ضرورت و زحمت نکشیدن در تحصیل فضول از مال... . صفت قناعت، مرکبی است که انسان را به مقصد می رساند و وسیله ای است که سعادت ابدی را به جانب آدمی می کشاند؛ زیرا هر که به قدر ضرورت قناعت نمود و دل را مشغول قدر زائد نکرد، همیشه فارغ البال و مطمئن خاطر است».
فهرست مطالب
-
مقدمه
-
قناعت چیست؟
-
نیاز به آرامش روح
-
ثروت در قناعت
-
سعدی و قناعت
-
منابع