تحقیق با عنوان معرفی شغل مهندسی شیمی در قالب فایل ورد 12 صفحه ای برای دانش آموزان و علاقه مندان گردآوری شده است. در ادامه بخش هایی از این مقاله و تحقیق را به همراه فهرست مطالب آن مشاهده خواهید کرد.
مقدمه
آیا تصور می کنید که مهندسی شیمی؛ یعنی حفظ فرمول های ریز و درشت و کار در آزمایشگاه های شیمی؟ آیا فکر می کنید که دانشجویان این رشته باید شیفته علم شیمی باشند؟ اصلاً هیچ فکر کرده اید که چرا فقط داوطلبان گروه ریاضی و فنی می توانند وارد این رشته شوند؟ آیا می دانید که مهندسی شیمی زائیده ضرورت و نیاز صنعت مکانیک، الکترونیک و عمران است؟ برای مثال به مرور زمان صنعت به مهندس مکانیکی احتیاج پیدا کرد که از تحولات و فرآیند های شیمیایی اطلاع داشته باشد و بتواند دستگاه هایی را طراحی کند که در آنها فرآیندهای شیمیایی اتفاق می افتد.
در نتیجه شروع به تربیت مهندسین مکانیکی کرد که بیش از معمول تحصیل کردگان این رشته از علم شیمی مطلع باشند. و این دسته از متخصصان، همان مهندسین شیمی هستند.این رشته با 9 گرایش صنایع غذایی ، صنایع شیمیایی معدنی ، صنایع گاز، صنایع پتروشیمی ، صنایع پلیمر، صنایع پالایش، طراحی فرآیندهای صنایع نفت ، بهره برداری از منابع نفت و شیمیایی سلولزی ؛ یکی از رشته های گسترده دانشگاهی است .
البته در دوره کارشناسی هر یک از گرایش های فوق ، تنها 12 یا 13 واحد تخصصی دارند و بیشتر واحدهایشان مشترک است . گرایش صنایع شیمیایی معدنی اکتشاف و استخراج مواد معدنی به رشته معدن باز می گردد، اما فرآورده های مواد معدنی در حیطه مهندسی شیمی گرایش شیمیایی معدنی قرار دارد.
هر کارخانه تولید مواد غیرآلی مثل سیمان، گچ، شیشه نسوز و دیرگداز دارای یک فرآیند است؛ یعنی از زمانی که مواد اولیه وارد کارخانه می شود تا زمانی که محصول خارج می گردد، فرآیندی روی آن انجام می گیرد که طراحی این فرآیند برعهده مهندس شیمی صنایع شیمیایی معدنی است. همچنین تولید هر ماده معدنی مثل کودهای شیمیایی معدنی، حشره کش ها، نمک ها، رنگ های معدنی و حتی لعاب روی کاشی ها در حیطه کار مهندس شیمی این گرایش قرار دارد.
تعریف و شرح
برای مهندسی شیمی به عنوان یکی از رشته های فنی کاربردی، که امروزه گسترش فراوانی پیدا کرده است، از سوی ارگانهای گوناگون تعاریف مختلفی ارائه شده که در زیر به بعضی از آنها اشاره می شود.
انجمن مهندسین شیمی آمریکا مهندسی شیمی را به صورت زیر تعریف کرده است: «مهندسی شیمی عبارتست از کاربرد اصول علوم فیزیکی همراه با مبانی اقتصادی و روابط انسانی در زمینه هایی که مستقیماّ به فرآیندها و دستگاههای لازمه مربوط می باشند و در آنها ماده به منظور تغییر در حالت، ترکیب یا مقدار انرژی تحت عمل قرار داده شود.»
تاریخچه مهندسی شیمی
اوّلین درس در زمینه مهندسی شیمی نخستین بار توسط پروفسور «نورتون» در سال ۱۸۸۱ در دانشگاه MIT و در دانشکده مکانیک تدریس شد. نورتون شیمی صنعتی تدریس می کرد.
در آن زمان صنایع شیمیایی رو به توسعه گذاشته بودند و لازم بود ساخت و بهره برداری از فرآیندهای شیمیایی توسّط افراد متخصّص صورت گیرد.
در آن زمان طرّاحی و نظارت بر ساخت فرآیندهای شیمیایی و صنایع شیمیایی به دو شکل صورت می گرفت:
-
به وسیله شیمی دان هایی که از تئوری های شیمیایی و علوم آزمایشگاهی آگاهی داشته، ولی اطّلاعات فنّی و تجارب کافی از طراحی صنعتی نداشتند.
-
به وسیله مهندسان مکانیکی که تجربه طرّاحی صنعتی داشتند، ولی اطّلاعات کافی از فرآیندهای شیمیایی نداشتند.
فهرست مطالب
-
مقدمه
-
تعریف و شرح
-
تاریخچه مهندسی شیمی
-
مهندسی شیمی در ایران
-
گرایشهای مهندسی شیمی و کاربردهایشان
-
گرایش صنایع پتروشیمی
-
گرایش صنایع گاز
-
گرایش صنایع پلیمر
-
گرایش شیمیایی سلولزی
-
گرایش صنایع غذایی
-
گرایش پالایش
-
گرایش بهره برداری از منابع نفت
-
گرایش طراحی فرآیندهای صنایع نفت
-
دروس مهندسی شیمی در ایران
-
موقعیت شغلی در ایران
-
نتیجه گیری
-
منابع