مقاله با عنوان آب در معماری ایران در قالب فایل ورد 57 صفحه ای برای دانشجویان رشته معماری گردآوری شده است. در ادامه بخش هایی از این مقاله به همراه فهرست مطالب آن را مشاهده خواهید کرد.
چکیده
با توجه به شرایط خاص اقلیمی ایران و کمبود منابع آب در بخش عمده ای از این سرزمین موضوع کشف و تأمین آب، جلوگیری از هدر رفتن آن و استفاده حساب شده از این پدیده زندگی بخش و آبادکننده از دورترین زمانها مورد توجه بوده است. در تمامی زمینه ها و نمودهای زندگی مردم این سرزمین، به روشنی می توان نشانی ارجمندی این مائده آسمانی را مشاهده نمود و پیوند ژرف آنرا با تمامی مظاهر فرهنگ، هنر و تمدن مردم این مرز و بوم لمس کرد. معماران و مهندسان ایرانی به پیروی از این فرهنگ عمومی از دیرباز دست به تجربه های چشمگیر و فراموش ناشدنی در زمینه کیفیت حضور اب در معماری، بهینه سازی مصرف آب و... زده اند.
در فصل نخستین، به این موضوع پرداخته شده است و بستر تئوریک پروژه را شکل داده است. علاوه بر این به علت نوع موضوع پروژه در نوشتار دوم این فصل به موضوع فراغت و گذران آن توجه شده است.
در فصل دوم که بستر فیزیکی پروژه است، در ابتدا چند نمونه از آثار معماران ایرانی و ژاپنی در زمینه موضوع پروژه معرفی شده است. پس از این بررسی مختصر در نوشتار دوم و سوم به استانداردها و برنامه فیزیکی پروژه پرداخته شده است.
در فصل سوم به بازشناسی شهر کرج پرداخته شده است. مطالعات بستر کالبدی پروژه بر پایه «طرح جامعه شهرستان کرج» شکل گرفته است. مطالعات مختلف جمعیتی، اقتصادی و توسعه و ... به طور خلاصه در این فصل آمده است.
آب در معماری ایران باستان
در آئین های کهن ایرانی به پاکی و پاکیزگی و پرهیز از پلیدی و آلودگی بیش از هر چیز ارج نهاده شده، پلیدی را از اهریمن می دانستند و بریا راه یافتن به پیشگاه اهورای بزرگ می بایست نخست خود را از هرچه آلودگی است؛ پاک کنند.
بیشتر پرستشگاهها یا بر لب چشمه آب برپا شده یا در پیش آن جایی برای شستشو ساخته اند تا ستایشگران پیش از درآمدن به آتشکده دست و روی و دیگر اندامها را بشویند و جامه ای سفید و پاکیزه برتن کنند. در واقع، آب گویی که گذرگاه انسان برای ورود به دنیای دیگر است؛ دنیایی خالص تر که جسم قادر به گذر از آن نیست.
آب انبار
سابقه ساخت آب انبارها به چند هزار سال قبل برمی گردد. قدیمی ترین اثر مکشوفه در این ارتباط مخزن آب شهر «دورانتاش» عیلامی در نزدیکی معبد چغازنبیل است، که قدمت آن به قرن 13 ق.م برمی گردد. از دوران حکومت هخامنشیان نیز بقایای آب انبارهای متعدد در تخت جمشید وجود دارد؛ اما آب انبارهایی که هم اکنون برجای مانده همگی مربوط به دوره اسلامی است.
توزیع و پراکندگی آب انبارهای تاریخی ایران متناسب با شرایط اقلیمی نقاط مختلف می باشد. مناطق خشک و حاشیه کویر همانند یزد، از بیشترین آب انبارها برخوردار است و مناطق شمال و شمالر غرب از کمترین تعداد.
فهرست مطالب
-
فصل یکم: بستر نظری طرح
-
نوشتار یکم: در باره آب و معماری ایران
-
1-آب در معماری ایران باستان
-
2-جلوه آب در معماری اسلامی
-
1-2-آب انبار:
-
2-2-یخچالها:
-
3-2.پل:
-
3-حضور آب در فضای ایرانی
-
4-آب و باغ ایرانی
-
پاسارگاد
-
باغ ایرانی تصویری از بهشت
-
کوشک
-
فواره
-
آبشار
-
آب نما
-
5-قنات و فضاهای جمعی و خصوصی
-
1-5: قنات و عرصه های جمعی (بافتهای شهری)
-
2-5: قنات و عرصه های خصوصی (مسکن ایرانی)
-
نوشتار اول: درباره (گذران) فراغت
-
نوشتار دوم: برنامه فیزیکی
-
نوشتار سوم: استانداردهای فضایی
-
1-سالن نمایش و گردهمایی
-
2-گالری
-
3-فضاهای آموزشی
-
4-کتابخانه
-
5-استخر سرپوشیده
-
6-حوزه خدمات
-
فصل دوم: بستر فیزیکی طرح
-
نوشتار یکم: بررسی و آنالیز نمونه های موجود
-
کاخ چهلستون (باغ موزه چهلستون)
-
آب و معماری امروز ژاپن
-
کلیسای روی آب (88-1985)
-
معبد آب (91-1989)
-
پروژه آواجی شیما (2000-1992)
-
فصل سوم: بستر کالبدی طرح
-
آب و هوا
-
باد
-
آبها سطحی و زیرزمینی
-
زمین شناسی
-
خاکشناسی
-
حرکات فعال زمین
-
مطالعات تاریخی
-
جمعیت
-
تقسیم بندی کرج
-
فضای سبز و تفریحی
-
اراضی فرهنگی - رفاهی و تفریحی
-
مطالعات اقلیمی و طبیعی
-
نتیجه گیری