مقاله با موضوع برابری یا عدم برابری دیه زن و مرد در قالب فایل ورد 51 صفحه ای برای دانشجویان رشته حقوق و علاقه مندان گردآوری شده است.
در این مقاله به بررسی علت تفاوت دیه زن و مرد بر اساس قوانین جمهوری اسلامی و روایات فقهی و دینی پرداخته شده است. در ادامه بخش هایی از این مقاله به همراه فهرست مطالب آن را مشاهده خواید کرد.
مقدمه
بر اساس قانون مجازات اسلامى ایران و مطابق فتاواى بسیارى از فقیهان شیعه و سنى، دیه زن نصف دیه مرد است. این راى در میان فقهای شیعه و سنی مخالفانى نیز دارد. دلیل عمده گروه اول آیه ۱۷۸ از سوره بقره یعنى (وَ الاْنثَى بِالاْنثَى)، تصریح برخى از روایات بر نصف بودن دیه زن نسبت به مرد، اجماع و استحسان است.
گروه دوم نیز با تمسک به اطلاق آیه ۹۲ سوره نسا و آبی از تخصیص بودن آیه ۱۷۸ سوره بقره و اطلاق برخى از روایات و نیز با تردید در روایات دال بر نصف بودن دیه زن به جهت ایراد در سند، ایراد در راوی حدیث، ایراد در مدلول، و شخصیه بودن بعضی روایت ها، اصل برابری را پذیرفته اند.
خونبها شامل مواردی میشده است که پیش از اسلام افراد خانواده ها یا قبایل در قبال کشته شدن یکی از اعضای خود از قاتل طلب میکردند وهدف خونبها مطالبه ارزشهای شخصی، اجتماعی و خانوادگی مکتسبه یا موروثی مقتول بود که از قاتل گرفته میشد که با توجه به شرایط مقتول از حیث طبقه اجتماعی، ثروت و... متفاوت بود مثلا بردگان خونبها نداشتند که این امر نشان دهنده نوعی تبعیض در ارزش گذاری مقام انسانی است و برخلاف کرامت انسانی است.
مبانى حکم دیه و مقررات متفاوت آن در مورد زن و مرد در قانون مجازات
در قوانین عرفى امروز، ارتکاب قتل و جرح و ضرب، از یکسو، جنبه کیفرى دارد و مجازات اعدام و حبس و جریمه نقدى و احیانا کیفرهاى دیگر بر آن مترتب است که عمدتا جنبه عمومى دارد و حکومت به خاطر تجرى مرتکب به نقض حریم جامعه و حقوق و امنیت دیگران و با هدف تنبیه مجرم یا تادیب او یا عبرت دیگران و پیشگیرى و بازدارندگى و یا همه آنها، وى را به مجازات متناسب طبق قانون محکوم مى نماید.
شکایت و پیگیرى مجنى علیه یا گذشت و عدم تعقیب او مى تواند از عوامل مخففه تعیین کیفر باشد و در موارد صدمات خفیف ممکن است به طور کلى موجب عدم پیگرد و یا موقوف ماندن پیگرد و اعمال مجازات نسبت به وى گردد.
غیر از این جهت مجازات، مجنى علیه یا اولیاى او، از حق خصوصى درخواست زیان وارده به آنها در اثر جرم برخوردارند. طبق ماده ۱۲ قانون آئین دادرسى کیفرى:
همین که متهم به جهتى از جهات قانونى تحت تعقیب قرار گرفت متضرر از جرم مى تواند کلیه دلایل و مدارک خود را... تسلیم دادگاه کرده و مطالبه ضرر و زیان نماید... .
فهرست مطالب
-
مقدمه
-
مهمترین تفاوتهای قانونی زن و مرد
-
زمان مسئولیت کیفرى
-
اعتبار شهادت زن در اثبات دعوى و جرم
-
قصاص
-
دیه
-
مبانى حکم دیه و مقررات متفاوت آن در مورد زن و مرد در قانون مجازات
-
روایات تشریع دیه
-
اصول و قواعد کلى اسلامى
-
فصل دوم
-
نقد و بررسى دیدگاه نابرابرى دیه زن و مرد
-
تحلیل و نظر مقدس اردبیلى
-
نظر صاحب فتح القدیر
-
نقد و بررسى کلى
-
برخى از آیات و روایات یاد شده
-
پایین تر بودن ارزش زن نسبت به مرد
-
پایین تر بودن نقش زن در وضعیت اقتصادى
-
نتیجه گیری
-
پیشنهاد
-
منابع