مقاله با عنوان بودجه و پروژه های عمرانی در قالب فایل ورد 35 صفحه ای برای دانشجویان رشته اقتصاد و علاقه مندان گرداوری شده است. در ادامه بخش هایی از مقاله تحقیقاتی به همراه فهرست مطالب آن را مشاهده خواید کرد.
مقدمه
بودجه به عنوان یکی از مهمترین ابزار برنامه های اجرایی است که اهداف کمی و کیفی، سیاست ها و خط مشی های اساسی برنامه را پی گرفته و شرایط اجرای آن را تعیین و محقق می سازد. همچنین بودجه آیینه تمام نمای برنامه ها و فعالیت های دولت است و نقش بسیار مهم و حیاتی در توسعه اقتصاد ملی ایفا می نماید.
تاکنون چهار تعریف قانونی در قانون محاسبات عمومی کشور راجع به بودجه مطرح شده که جدیدترین آنها مربوط به قانون محاسبات عمومی کشور مصوب 10/6/1366 مجلس شورای اسلامی است. در ماده یک این قانون، بودجه کل کشور چنین تعریف شده است:
بودجه کل کشور برنامه مالی دولت است که برای یکسال تهیه می شود و حاوی پیش بینی درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار و برآورد هزینه ها برای انجام عملیاتی است که منجر به نیل سیاستها و هدفهای قانونی می شود و از سه قسمت به شرح زیر تشکیل شده است:
-
بودجه عمومی دولت که شامل اجزای زیر است:
-
الف( پیش بینی دریافتها و منابع تأمین اعتبار که به طور مستقیم و غیر مستقیم در سال مالی قانون بودجه به وسیله دستگاهها از طریق حساب های خزانه داری کل اخذ می شود.
-
ب( پیش بینی پرداخت هایی که از محل درآمد عمومی یا اختصاصی برای اعتبارات جاری وعمرانی و اختصاصی دستگاههای اجرایی می تواند در سال مالی مربوط انجام دهد.
-
بودجه شرکتهای دولتی و بانکها شامل پیش بینی درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار.
-
بودجه مؤسساتی که تحت عنوانی غیر ازعناوین یاد شده در بودجه کل کشور منظور می شود.
تعاریف بودجه
دیدگاهها، نظریه ها و تعاریف مختلفی در خصوص بودجه ارائه شده است. این تعاریف نیز متاثر از نظریه های اقتصادی در مورد دولت بوده است و دیدگاههای موجود در زمینه دولت نیز تحت تاثیر شرایط متفاوت سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بوده است.
در یک بررسی کلی می توان گفت نظام بودجه بندی به عنوان یک ابزار مهم و حساس برنامه ریزی به موازات رشد و توسعه دولت و جامعه، مراحل و تحولات مهمی را پشت سر گذاشته و امروزه بصورت یک نظام پیچیده فنی و مالی درآمده است.
این نظام در آغاز پیدایش خود به علت محدودیت حوزه فعالیت دولت و به علت نگرش منفی جامعه نسبت به فعالیتهای دولت، عمدتاً یک ابزار سیاسی بوده و از دهه سوم قرن میلادی به علت رواج اقتصاد کینزی که دولت را به مداخله در فعالیت اقتصادی و سرمایه گذاری اجتماعی تشویق و ترغیب می نمود، بودجه دولتی به عنوان ابزار اقتصادی و مالی، علاوه بر نقش های سیاسی، نقش های اقتصادی و مالی را نیز بر عهده گرفت و بالاخره با گسترش فعالیتهای دولتی در همه جنبه های زندگی و بزرگتر و پیچدیده تر شدن سازمانهای دولتی و پیشرفت روش های مدیریت و برنامه ریزی و ظهور تکنولوژی اطلاعاتی امروزه، نظام بودجه بندی یک سیستم پیچیده ای از طرحها و برنامه هاست و بودجه علاوه بر نقش های سیاسی و اقتصادی، نقش حساس و مهم برنامه ریزی را نیز عهده دار شده است و امروزه بودجه منعکس کننده انواع برنامه ریزی های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه است.
از طرفی چون مسلم شده که توسعه امری یک بعدی نبوده و توسعه اقتصادی می تواند به توسعه اجتماعی و فرهنگی بیانجامد، مهمترین عامل در وقوع این امور، گزینش درست اهداف، استراتژی ها و نهایتاً رسالت های سیستم برنامه ها وطرحهای بودجه است.
اهمیت بودجه
بودجه بندی اهداف و کاربردهای مختلفی در تنظیم، تصویب، اجرا و کنترل سیاستهای دولت و سازمانها دارد. در مرحله اول، بودجه چارچوبی را برای تنظیم سیاستهای دولت و سازمانها فراهم می کند و فعالیتهای مختلف برای رسیدن به اهداف توسعه و تقسیم این فعالیتها بین مجریان فعالیتها تعیین می شود.
در مرحله تصویب، بودجه وسیله کنترل قانونی است. در مرحله اجرا، بودجه بندی راهنمای مدیران در اجرای سیاستهای تدوین شده است و در نهایت بودجه بندی مهم ترین ابزار کنترل و نظارت بر عملکرد دولت و سازمانها محسوب می شود. بنابراین اهداف و مقاصد بودجه بندی را در سطح کلان (دولت) که قابل تصمیم به سطوح سازمانی نیز می باشد، را می توان به شرح ذیل بیان کرد:
-
الف- بودجه وسیله ای برای تدوین و تنظیم برنامه های دولت و سازمانها است.
-
ب- بودجه وسیله تحصیل مجوز قانونی برای فعالیتهای دولتها و سازمانها است.
-
ج- بودجه راهنمای اجرای سیاستهای دولتی و سازمانها است.
-
د- بودجه قوی ترین وسیله کنترل قوه مجریه توسط قوه مقننه و وسیله آگاهی و اطمینان مردم از مصرف صحیح و قانونی منابع و وجوه عمومی است.(علوی طبری،1381)
فهرست مطالب
-
مقدمه
-
کلیاتی در خصوص بودجه
-
واژه بودجه
-
تعاریف بودجه
-
سیر تکوین بودجه
-
ضرورت بودجه و بودجه ریزی
-
اهمیت بودجه
-
تاریخچه بودجه ریزی در ایران
-
تهیه و تنظیم بودجه بعد از مشروطیت
-
نحوه بودجه نویسی
-
پروژه های عمرانی
-
مراحل انجام پروژه عمرانی
-
آغاز پروژه
-
برنامه ریزی
-
اجرا
-
هدایت و کنترل
-
بستن پروژه
-
بررسی مشکلات طرح های عمرانی دولت
-
انجام مطالعات طراحی تفصیلی
-
تبعات طولانی شدن دوره احداث
-
زیانهای اقتصادی
-
زیانهای اجتماعی – سیاسی
-
راه برون رفت
-
عوامل ایجاد تاخیر در پروژه های عمرانی در خارج از کشور
-
عوامل تاخیر در پروژه های عمرانی در ایران
-
عوامل ایجاد کننده تاخیر ناشی از کارفرمایان
-
عوامل ایجادکننده تاخیر ناشی از پیمانکاران
-
عوامل مربوط به مشاوران
-
عوامل مربوط به مصالح
-
عوامل مربوط به نیروی کار
-
عوامل مربوط به تجهیزات و ماشین آلات
-
عوامل مربوط به روابط قراردادی
-
عوامل خارجی
-
آشنایی با روش های نوین اجرای طرح های عمرانی
-
انتقادات به بودجه های عمرانی
-
پیشنهادات
-
منابع و ماخذ