پاورپوینت با موضوع آشنایی با معماری اسلامی در قالب فایل ppt با 64 صفحه محتوا برای دانشجویان رشته مهندسی معماری گرداوری شده است. در ادامه بخش هایی از این پاورپوینت به همراه فهرست مطالب آن را مشاهده خواهید کرد.
سیر تحول معماری مسجد در ایران
معماری مساجد ایرانی بعنوان الگویی برای کشورهای همجوار مطرح بوده است. مسجد فهرج، اولین و تنهاترین مسجدی است که تا امروز باقی مانده است. پلان مسجد تاریخانه دامغان، عربی است. قوسها به شکل گهواره یا طاق آهنگ هستند. در سه سمت حیاط هم ایوان وجود دارد. مسجد جامع اردستان، اول شبستانی بود ولی بعدها با تخریب برخی از ستونها، تبدیل به مسجد ایواندار شده است.(4 ایوانه)
اصول معماری ایرانی (مردم واری)
یعنی رعایت مقیاس انسان به عبارت دیگر طراحی بر اساس نیاز انسان بگونه ای که مساحت فضاها ضریبی از ابعاد انسانی بوده و یا در وپنجره ها باتوجه به ابعاد و اندازه های انسانی ساخته شده باشد. این تناسبات در تک تک عناصر و ارتفاع آنها رعایت می شود و به همین دلیل انسان، خیلی زود با معماری و عناصر ساختمان، انس می گیرد و دلبستگی پیدا می کند.
تخت جمشید
این بنا به فرمان داریوش اول و در سال 518 ق.م در مرودشت و در دامنه کوه. صخره ای رحمت که پارسیان آنرا مقدس می دانستند، بنا شد کار ساخت آن در طول حکومت پسر او خشایارشاه اول و نوه اش اردشیر اول جمعا. به مدت 120 سال ادامه یافت و تا 200 سال مورد استفاده قرار گرفت. وسعت ساختمان 135000 متر مربع و بین 8 تا 18 متر از کف دشت ارتفاع دارد. تالار اصلی کاخ آپادانا دارای 36 ستون به قطر 2 متر و ارتفاع 20 متر می باشد. در بالای ستونها گاوهای نر پشت به هم قرار گرفته اند پلکان ورودی 111 پله دارد که 6.9 متر طول، 0.38 متر عرض و 0.1 متر ارتفاع دارند.
مسجد جامع فهرج
این مسجد با طرح ساده خود اولین مسجدی است که در ایران ساخته است. در این مسجد تکنیکهای ساختمانی و تزئیناتی استفاده شده است. این بنی توسط استاد پیرنیا شناخته و جزو آثار ملی ثبت شده است با توجه به طرح معماری آن، مسلم است که با الگوی مساجد عربی ساخته شده است. طرح مسجد ساده و شبستانی با سه دهانه است که دهانه وسطی از دو دهانه مجاور بزرگتر است، پوشش مسجد نیم گنبدی است و گچبری های دالبری در آن دیده می شود. مناره آن در قرن 3 یا 4 به آن الحاق شده است.
مسجد کبود تبریز
مسجد کبود یا عمارت مظفریه- فیروزه اسلام – با همت خاتون جان بیگم، همسر جهان شاه قره قویونلو در سال 870 ساخته شده است. شبستان بزرگ آن به شکل مربع با اضلاع 16.5 متر بوده است، سردر مسجد در زمین مرتفعی قرارگرفته است که در دوکنار آن کاشی های فیروزه ای متصل به بنا به صورت مارپیچ بالا رفته است، گنبد قدیمی در زلزله سال 1193 فرو ریخت و گنبد جدید توسط استاد رضا به صورت دو پوسته میان تهی ساخته شد.
فهرست مطالب
-
هدف از معماری
-
شش عنصر اصلی و پایه در معماری اسلامی
-
اصول حاکم بر معماری مسجد النبی
-
سیر تحول معماری مسجد در ایران
-
فضاهای تشکیل دهنده یک مسجد
-
اجرای قوس
-
اصول معماری ایرانی
-
مردم واری
-
پرهیز از بیهودگی
-
نیارش «استحکام»
-
خود بسندگی
-
درونگرایی
-
شیوه های معماری ایرانی
-
شیوه پارسی
-
ویژگیهای شیوه پارسی
-
معرفی برخی از آثار
-
تخت جمشید
-
کتیبه بیستون
-
گنجنامه همدان
-
آسیابهای شوشتر
-
پل شهرستان - اصفهان
-
شیوه پارتی
-
تحمیل فرهنگ یونانی به مردم ایران
-
ویژگیهای شیوه پارتی
-
معرفی برخی از آثار
-
کاخ سروستان - کازرون
-
ایوان مدائن یا طاق کسری
-
عمارت خورشید - کلات نادری
-
شیوه خراسانی
-
ویژگیهای شیوه خراسا نی
-
معرفی برخی از آثار
-
مسجد جامع فهرج
-
مسجد تاریخانه دامغان
-
شیوه رازی
-
ویژگیهای شیوه رازی
-
معرفی برخی از آثار
-
گنبد قابوس
-
کاروانسرای شرف
-
شیوه آذری
-
ویژگیهای شیوه آذری
-
معرفی برخی از آثار
-
مجموعه حرم حضرت امام رضا (ع)
-
مسجد کبود تبریز
-
شیوه اصفهانی
-
معرفی برخی از آثار
-
مدرسه خان شیراز (مدرسه ملاصدرا)
-
مدرسه چهارباغ اصفهان