پاورپوینت با موضوع بررسی نظام اداری یا بوروکراسی در ایران در قالب فایل پاورپوینت با 21 صفحه محتوا برای دانشجویان رشته مدیریت و سایر علاقه مندان گردآوری شده است. در ادامه بخش هایی از این پاورپوینت به همراه فهرست مطالب آن را مشاهده خواهید کرد.
تعریف مفهوم بوروکراسی
دیوان سالاری یا بوروکراسی به معنی یک سیستم کارکرد عقلانی و قانونمند است. بوروکراسی نخستین بار در سال 1745 در نوشتاری از سوی دوگورنی بکار رفت. او به واژه بورو Bureau به معنی اداره و میز تحریر، واژه یونانی کراسی Cracy به معنی حکومت کردن را افزود تا مفهوم حکومت مقامات اداری را از آن استنباط کند.
این واژه نخست، فقط درباره مقامات اداری حکومت بکار می رفت اما رفته رفته گسترش یافت و به سازمان های بزرگ اطلاق شد. بوروکراسی در آغاز با معنی منفی همراه بود و در واقع به مفهوم قدرت بی مهاری تلقی می شد که میخواهد همه جامعه را ببلعد. «بالزاک» که با کتاب «کارمندان» واژه، بوروکراسی را رواج داد، آن را «قدرتی هیولایی می شمرد» که «به دست جماعت کوتوله ها افتاده است».
بوروکراسی که به سازمان های بزرگ و یا مظاهر و آثار آن اطلاق می شود، در واقع معلول پیشرفت های صنعتی، اقتصادی و سیاسی است. واژه بوروکراسی همواره با نام ماکس وبر آلمانی قرین است. وبر مطالعات خود را از روند رشد سازمانها با سازمانهای واقعی و شواهد ومدارک تاریخی واقعی شروع کرد.
تاریخجه بوروکراسی در ایران
از اواخر حکومت سلسله قاجاریه دولت مردان و مردم ایران تحت تاثیر مسافرت، تجارت و تحصیل نخبگان در کشورهای اروپایی از یکسو و از سوی دیگر تحت تاثیر قراردادها و امتیازهای تجاری مبادله شده با دولت های اروپایی و به کارگیری مستشاران در ادارات نوپای ایران - مانند ارتش، پلیس، گمرک و غیره - به مرور زمان با نحوه نوین (غربی) اداره امور مملکتی و دستاوردهای آن آشنا شدند.
این روند در دوران حکومت سلسله پهلوی در ایران، تحت تاثیر غربزدگی و شیفتگی زیاد عوامل حاکم بر ایران به غرب و دستاوردهای آن، شتاب فزاینده ای گرفت. به گونه ای که فرصت لازم برای تشکیل زیرساخت های اجتماعی مورد نیاز برای درک و فهم درست از این فرایند به خوبی فراهم نشد.
مدل بوروکراسی پاسدار مکتب در ایران
مدل بوروکراسی پاسدار اسلام مبتنی بر بوروکراسی محافظ، بوروکراسی مبتنی بر لیاقت و اصول و ضوابط اخلاقی حاکم بر پیروان ایدئولوژی اسلام و قوانین اسلامی به صورتی است که حتی الامکان از گزند کاستی های مشروحه در مدل های بوروکراسی در بخش های قبلی این مقایسه در امان باشند.
مدل بوروکراسی پاسدار مکتب، از خلال منابع معتبر اسلامی از جمله : نامه حضرت علی (ع) به مالک اشتر، قوانین جمهوری اسلامی ایران و به ویژه قانون اساسی قابل تشخیص است.
فهرست مطالب
-
تعریف مفهوم بوروکراسی
-
پنج دریافت از بوروکراسی
-
بوروکراسی به عنوان سازمان معقول
-
بوروکراسی به عنوان عدم کارایی سازمان
-
بوروکراسی به عنوان حکومت ماموران اداری
-
بوروکراسی به عنوان اداره عمومی
-
بوروکراسی به عنوان سازمان
-
مدل های بوروکراسی
-
مدل مرتون (Merton Model)
-
مدل سلزنیک (Selznik Model)
-
مدل کولدنر (Couldener Model)
-
تاریخجه بوروکراسی در ایران
-
شناخت بوروکراسی موجود در ایران
-
نگاهی به بستر نظام اداری نوین در ایران
-
مدل بوروکراسی پاسدار مکتب در ایران
-
عوامل موثر در بروز ناهنجاری های اداری در ایران
-
نتیجه گیری
-
جدایی سیاست و اداره (نظریه ویلسون)
-
منابع