پاورپوینت با موضوع جغرافیای مرز با تأکید بر مرزهای ایران در قالب فایل ppt با 72 صفحه محتوا برای دانشجویان رشته جغرافیا و سایر علاقه مندان گردآوری شده است. در ادامه بخش هایی از این پاورپوینت به همراه فهرست مطالب آن را مشاهده خواهید کرد.
تعریف مرز
دکتر حافظ نیا درباره مرز می نویسد: «مرز عامل تشخیص و جدایی یک واحد متشکل سیاسی یا کشور از دیگری واحدهای مجاور و به عبارتی جدا ساز قلمرو فرمانروایی دو نظام سیاسی است». آلاسدایر درایسدل –جرالد.اچ بلیک :مرز به پدیده ای فضائی اطلاق می شود که منعکس کننده قلمرو حاکمیت سیاسی یک دولت بوده و مطابق قواعدی خاص در مقابل حرکت انسان،انتقال کالا،... مانع ایجاد می کند.
مرز سیاسی یک خط مشخص است که جدا کننده دو واحد سیاسی محسوب می شود و فقط محدود به سطح زمین نیست بلکه مرزهای هر حکومت به طرف بالا در یک سطح عمودی گسترش می یابد تا فضای ملی را تحدید کند و به طرف پائین (به صورت گوه مخروطی تا مرکز زمین) پیش می رود تا حاکمیت زیر زمینی را تعیین کند. بنابراین در جهان کنونی حاکمیت دولت ها بر روی خشکی،دریا و هوا اعمال می شود.
خط مبداء
خط مبداء خط مرز سیاسی یک کشور در قلمروها و عرصه های آبی مجاور آن است. به عبارت دقیق تر، خط مبداء دقیقا حکم مرز سیاسی کشور را دارد وحکومت ها در فضای آبی پشت سر آن درسطح، عمق و فضای بالای آن از حق مالکیت، حاکمیت و صلاحیت مطلق برخوردارند، دقیقا مانند مرزهای سیاسی کشور در خشکیها. معیار عمومی یرای تعیین خط مبداء خط پست ترین حد جزر در ساحل است.
مرزهای رودخانه ای
از دیدگاه حقوق بین الملل، رودهای بین المللی به راههای آبی اطلاق می شوند که از مرز بین دو یا چند کشور عبور کرده و نوار مرزی کشورها را تعیین می کند یا رودهایی که در طول مسیر خود از قلمرو چند کشورعبور می کنند. مانند رن، دانوب، اروند رود، دجله و فرات.
آبهای آزاد
شامل کلیه قسمتهایی از دریا می شود که پس از منطقه انحصاری واقتصادی قرار گرفته باشند ودر قلمرو های دریایی کشورها واقع نباشند. در این منطقه، آزادی کشتیرانی، پرواز، کابل کشی ولوله گذاری، احداث جزایر مصنوعی وتاسیسات، ماهیگیری، تحقیقات علمی برای همه کشورها اعم از ساحلی وغیر ساحلی، مشروط به اینکه مخل دریانوردی بین المللی نباشد وحقوق یکدیگر را رعایت کنند، وجود دارد.
فهرست مطالب
-
تعریف مرز
-
طبقه بندی ژنتیکی مرزهای بین المللی
-
الف) مرزهای پیش از سکونت (Pioneer) یا مرزهای پیشتاز (Anteceden)
-
ب) مرزهای تطبیقی (Subsequent)
-
ج) مرز های تحمیلی (Superimposed)
-
د) مرزهای متروکه
-
طبقه بندی مرز از نظر تطا بق با عوارض طبیعی
-
طبقه بندی مرزها بر اساس شکل هندسی آن
-
طبقه بندی مرز بر اساس ماهیت و فضای تشکیل دهنده آن
-
مرزهای آبی
-
الف) مرزهای رودخانه ای
-
ب) مرزهای دریایی
-
خط مبداء
-
آبهای داخلی
-
دریای سرزمینی
-
منطقه نظارت
-
منطقه انحصاری اقتصادی
-
آبهای آزاد
-
قلمروهای بستر دریا
-
سکوی ساحلی یا فلات قاره
-
منطقه میراث مشترک بشریت
-
اختلافات مرزی
-
همسایگان و مناطق مرزی ایران
-
شرایط رودخانه های مرزی
-
منشأ جغرافیایی مشاجره ها
-
ناپایداری دولتها
-
تعدد دیدگاههای ژئوپلتیک